Aktuality

Zrejme neexistuje jednoduchší a efektívnejší cvik na posilnenie celého tela, ako je plank. Cvičiť ho môžeš v podstate kedykoľvek a kdekoľvek. Cvičíš ho však správne? O tom sa dočítaš v našom článku.

Čo je to plank?

Plank (po slovensky „doska“, ale tak ho zrejme nikto nikdy nevolá) je izometrické cvičenie, ktoré slúži na posilnenie svalov trupu, najmä brušných svalov, dolnej časti chrbta a ramien. Ak je tvojím cieľom komplexne sa zamerať na stred tela (core), plank je cvik, ktorý chceš zaradiť do svojho tréningu.

Existuje niekoľko variantov planku, ako sú klasický plank na predlaktiach, plank na natiahnutých rukách (podobný pozícii pri klikoch), bočný plank (kde sa opieraš len o jedno predlaktie a bok) alebo plank s rôznymi pohybmi a modifikáciami.

Plank je obľúbený cvik, pretože zapája mnoho svalových skupín naraz a je efektívny na budovanie sily v jadre tela bez potreby akéhokoľvek vybavenia.

Plank má korene v starších formách cvičenia, ako sú jogové a gymnastické pozície. V joge existuje pozícia podobná planku, nazývaná „Phalakasana“, alebo „doska“, ktorá sa praktizuje už tisícročia. Avšak plank, ako ho poznáme dnes v kontexte fitness, sa stal populárnym až v posledných desaťročiach.

Prečo je plank taký efektívny?

Aj tvoj tréner alebo trénerka dobre vie, že plank je dôležitý pre posilnenie celého tela, pretože zapája a posilňuje viac svalových skupín naraz. Hoci je často vnímaný ako cvičenie zamerané predovšetkým na stred tela (core), jeho účinky siahajú oveľa ďalej.

Posilnenie jadra: Plank aktivuje hlboké brušné svaly, šikmé svaly brucha, a svaly dolnej časti chrbta. Tieto svaly tvoria základ pre stabilitu trupu, ktorá je nevyhnutná pri vykonávaní takmer každej fyzickej aktivity, od bežných denných úkonov až po športové výkony.

Zlepšenie držania tela: Pravidelné cvičenie planku pomáha posilňovať svaly, ktoré sú zodpovedné za správne držanie tela vrátane svalov ramien, krku a chrbta. To môže viesť k lepšiemu držaniu tela, ktoré znižuje riziko zranení a bolesti, najmä v oblasti krížov a krku.

Posilnenie horných a dolných končatín: Pri planku sa opieraš o ruky a špičky nôh, čo znamená, že svaly ramien, paží, hrudníka, ale aj stehien a lýtok sú neustále zapojené a posilňované. To z neho robí komplexné cvičenie, ktoré posilňuje celé telo.

Zlepšenie rovnováhy a koordinácie: Plank vyžaduje udržanie stability v rôznych svalových skupinách naraz. Tento typ izometrického napätia zlepšuje tvoj zmysel pre rovnováhu a koordináciu, čo je kľúčové nielen pri športových aktivitách, ale aj pri bežných pohyboch.

Prevencia zranení: Silné jadro a stabilné telo znižujú riziko zranení, najmä v dolnej časti chrbta. Keď sú svaly jadra a okolité svalové skupiny dobre vyvinuté, lepšie podporujú chrbticu a kĺby, čo vedie k nižšiemu riziku preťaženia alebo nesprávneho pohybu.

Zlepšenie výkonnosti pri iných cvikoch: Silné jadro je základom pre takmer všetky pohyby, či už ide o silový tréning, beh, skákanie alebo akékoľvek iné športové aktivity. Posilnením jadra cez plank si zlepšíš stabilitu a silu v iných cvičeniach, čo môže viesť k lepším výsledkom.

Efektívne spaľovanie kalórií: Plank, hoci vyzerá jednoducho, je fyzicky náročný, a tým pomáha spaľovať kalórie. Zapojením viacerých svalových skupín naraz dochádza k zvýšeniu energetického výdaja, čo podporuje spaľovanie tuku.

Plank_2.jpg

Ako správne cvičiť plank?

Správna technika je pri planku kľúčová na to, aby si dosiahol maximálny prínos z tohto cvičenia a zároveň sa vyhol zraneniam. Ak v posilňovni iba začínaš, obráť sa na skúseného trénera alebo trénerku, ktorí ti techniku planku ochotne vysvetlia. My ti prinášame podrobný návod, ako si s plankom poradiť:

1. Východisková pozícia

  • Ľahni si na brucho na podložku, karimatku alebo uterák.
  • Polož predlaktia na zem, lakte maj pod ramenami a predlaktia rovno pred sebou. Dlane môžu byť otvorené alebo zatvorené.
  • Nohy roztiahni šírky bokov a špičky nôh opieraj o podložku.

2. Zdvihni telo

  • Zdvihni telo tak, aby si sa opieral o predlaktia a špičky nôh. Telo by malo byť v rovnej línii od hlavy po päty.
  • Hlava by mala byť v neutrálnej polohe, s pohľadom mierne pred seba, nie nahor ani dolu.

3. Správne držanie tela

  • Zadok: Udržuj zadok v rovine s chrbtom, nedvíhaj ho príliš vysoko, ani ho nenechaj prepadnúť sa.
  • Brušné svaly: Zatiahni brušné svaly, ako keby si sa chcel chrániť pred úderom. To pomôže udržať trup pevný a stabilný.
  • Chrbát: Chrbát by mal byť rovný, neprehýbaj sa v dolnej časti chrbta. Predstav si, že máš na chrbte dosku a na nej položený pohár s vodou, ktorý nemôžeš vyliať
  • Nohy: Nohy maj napnuté a špičky nôh zatlač do podložky, čo pomôže stabilizovať celé telo.

4. Dýchanie

  • Počas cvičenia pravidelne a zhlboka dýchaj. Nezadržiavaj dych, pretože to môže znížiť účinnosť cvičenia a viesť k zbytočnému napätiu.

5. Držanie pozície

  • Udržuj túto pozíciu, pokiaľ dokážeš správne dodržať techniku. Akonáhle pocítiš, že sa začneš prepadávať v bokoch alebo sa inak nedokážeš udržať v správnej pozícii, je lepšie cvičenie ukončiť a oddýchnuť si, než pokračovať s nesprávnou formou.

6. Varianty a progres

  • Začiatočník: Začni s kratšími intervalmi (napríklad 10 – 20 sekúnd v planku, potom 20 sekúnd prestávka) a postupne zvyšuj čas, ako sa tvoja sila zlepšuje.
  • Pokročilý: Ak zvládaš základný plank, môžeš ho upraviť tak, že zdvihneš jednu nohu alebo ruku, alebo vyskúšaj bočný plank (side plank), kde sa opieraš len o jedno predlaktie a bok.

7. Chyby, ktorým sa treba vyhnúť

  • Prehnutý chrbát: Chrbát by mal byť rovný, neprehýbaj sa v dolnej časti.
  • Zdvíhanie zadku: Zadok nesmie byť vyššie ako zvyšok tela, inak sa stráca efektivita cvičenia.
  • Poloha hlavy: Hlava by mala byť v neutrálnom postavení, nedívaj sa príliš hore ani dolu.
  • Nedostatočné zapojenie brušných svalov: Bez pevného jadra plank nebude taký efektívny. Uisti sa, že máš brušné svaly aktívne.

Plank_3.jpg

Aké variácie plankov poznáme?

Okrem klasického planku na predlaktiach môžeš vyskúšať aj jeho rôzne variácie. Všetko závisí od tvojej sily, stupňa výdrže a ochoty skúšať nové veci. S plankom sa nudiť nikdy nebudeš:

1. Plank na natiahnutých rukách (High Plank)

Tento variant sa podobá na klasický plank, ale namiesto opierania sa o predlaktia sa opieraš o dlane, pričom ruky sú úplne natiahnuté. Telo je opäť v rovnej línii.

2. Bočný plank (Side Plank)

Ležíš na boku a zdvíhaš telo do polohy, kde sa opieraš o jedno predlaktie (alebo dlaň) a vonkajšiu hranu jednej nohy. Druhá ruka môže byť položená na boku alebo zdvihnutá nad hlavu. Tento variant posilňuje šikmé brušné svaly.

3. Reverse Plank (Zadný plank)

Sedíš na podložke s natiahnutými nohami pred sebou. Polož dlane na zem za boky, prsty smerujú k nohám. Zdvihni boky, aby telo tvorilo priamku od ramien po päty. Tento plank posilňuje hlavne dolnú časť chrbta, gluteálne svaly a hamstringy.

4. Plank s výmenou rúk (Up-Down Plank)

Začni v pozícii vysokého planku a potom sa jeden lakeť spustí k podložke, nasledovaný druhým lakťom, čím prejdeš do klasického planku. Následne sa opäť zdvíhaš na dlane do vysokého planku.

5. Plank s zdvihnutou nohou (Single-Leg Plank)

Začni v klasickom alebo vysokom planku a potom zdvihni jednu nohu zo zeme, pričom ju udržuj rovno a v rovnakej línii ako zvyšok tela. Tento variant zvyšuje náročnosť a zapája ešte viac svalov jadra.

6. Plank s zdvihnutou rukou (Single-Arm Plank)

V klasickom alebo vysokom planku zdvihni jednu ruku zo zeme a natiahni ju dopredu. Telo musí zostať stabilné, čo zvyšuje náročnosť na jadro a ramená.

7. Plank s dotykom ramien (Shoulder Tap Plank)

Začni vo vysokom planku. Striedavo dvíhaj jednu ruku a dotýkaj sa opačného ramena, pričom sa snaž udržať boky čo najstabilnejšie. Tento variant zvyšuje stabilitu jadra a zlepšuje koordináciu.

8. Plank s pohybom kolien (Mountain Climbers)

Vo vysokom planku striedavo priťahuj kolená k hrudi, pričom zvyšuješ tempo ako pri behu na mieste. Tento variant zvyšuje kardiorespiračnú náročnosť a posilňuje spodnú časť tela.

9. Bočný plank s zdvihnutou nohou (Side Plank with Leg Lift)

V bočnom planku zdvihni hornú nohu do vzduchu. Tento náročný variant ešte viac zapája šikmé brušné svaly a svaly dolných končatín.

10. Plank na nestabilnej podložke (Stability Ball Plank)

Opieraš sa o predlaktia alebo dlane, ktoré máš položené na fitlopte alebo inej nestabilnej podložke. Tento variant zvyšuje náročnosť na stabilitu a zapája ešte viac svalov jadra.

11. Dynamický plank (Dynamic Plank)

Môže zahŕňať pohybové prvky ako striedanie polôh (napríklad z planku do bočného planku a späť), alebo kombinovanie s inými cvikmi, napríklad s klikmi.

S týmito variáciami môžeš cvičiť plank, koľko len vládzeš, vo svojej obľúbenej posilňovni, alebo doma. Nezabudni sledovať náš blog, kde nájdeš množstvo ďalších tipov na skvelé cviky.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku