Aktuality

So skratkou BMI sa stretol už hádam každý, kto sa aspoň trochu zaujíma o zdravý životný štýl a pohybuje sa vo svete fitness. Čo to vlastne je, k čomu ti môže pomôcť, a ako presne si ho vypočítaš? Prečítaj si náš článok a dozvieš sa viac.

Čo je to BMI index?

BMI (Body Mass Index) je index telesnej hmotnosti, ktorý sa používa na hodnotenie telesnej hmotnosti jednotlivca v porovnaní s jeho výškou.​ Je široko používaný ako všeobecný ukazovateľ toho, či má človek zdravú telesnú hmotnosť na svoju výšku.

Hodnota získaná z výpočtu BMI sa používa na kategorizáciu toho, či má osoba podváhu, normálnu hmotnosť, nadváhu alebo obezitu v závislosti od rozsahu, do ktorého hodnota spadá:

  • Podváha: BMI menej ako 18.5
  • Normálna hmotnosť: BMI 18.5 – 24.9
  • Nadváha: BMI 25 – 29.9
  • Obezita: BMI 30 a viac

Tieto rozsahy BMI sa líšia v závislosti od faktorov, ako je región a vek, a niekedy sa ďalej delia na podkategórie, ako je ťažká podváha alebo veľmi ťažká obezita. Nadváha aj podváha môžu mať významný vplyv na zdravie človeka.

BMI predstavuje jednoduchý a rýchly spôsob, ako odhadnúť, či má človek zdravú telesnú hmotnosť, no má aj svoje obmedzenia. Nezohľadňuje napríklad podiel svalovej hmoty alebo rozloženie tuku v tele. Preto môže byť menej presný pre športovcov alebo ľudí s vysokým objemom svalove hmoty. Napriek tomu je BMI užitočný ukazovateľ toho, či je potrebné nejaké ďalšie testovanie alebo opatrenie.

Ako sa dá BMI vypočítať?

BMI si ľahko vypočítaš pomocou tohto základného vzorca:

BMI = hmotnosť v kg ÷ výška v m²

Príklad výpočtu:

  1. Predpokladajme, že tvoja hmotnosť je 70 kg a vaša výška je 1,75 m.
  2. Najprv si vypočítaš druhú mocninu svojej výšky: 1,75×1,75=3,0625.
  3. Potom svoju hmotnosť vydelíš týmto číslom: 70 ÷ 3,0625 = 22,86.

Tvoj BMI index je teda približne 22,86 a podľa kategorizácie máš normálnu hmotnosť. Ešte ľahší spôsob výpočtu BMI predstavuje BMI kalkulačka. Na internete nájdeš množstvo rôznych kalkulačiek a všetky fungujú na rovnakom princípe – stačí zadať svoje údaje a výpočet BMI máš okamžite.

BMI mužov vs BMI žien

Výpočet BMI je rovnaký pre mužov aj ženy; používa rovnaký vzorec bez ohľadu na pohlavie. Výsledok je interpretovaný rovnako pre obe pohlavia pomocou rovnakých kategórií (podváha, normálna hmotnosť, nadváha, obezita).

Napriek tomu existujú niektoré rozdiely v telesnom zložení medzi mužmi a ženami, ktoré môžu ovplyvniť presnosť BMI ako ukazovateľa telesného tuku:

  1. Telesný tuk: Ženy majú prirodzene vyšší percentuálny podiel telesného tuku ako muži, aj keď majú rovnaké BMI. To znamená, že BMI môže niekedy podhodnotiť množstvo telesného tuku u žien a nadhodnotiť ho u mužov.
  2. Svalová hmota: Muži majú často vyšší podiel svalovej hmoty ako ženy. Preto môže BMI u svalnatých mužov niekedy nadhodnocovať ich telesný tuk.

Z týchto dôvodov sa BMI považuje za hrubý odhad telesného tuku a nemusí byť ideálnym ukazovateľom pre každého jednotlivca. Pre presnejšie hodnotenie telesného zloženia je možné použiť aj iné metódy.

BMI_3.jpg

Existuje zdravý BMI?

Áno, existuje rozsah BMI, ktorý je považovaný za zdravý pre väčšinu dospelých ľudí. Tento rozsah je definovaný v rozmedzí 18,5 až 24,9.

Zdravý BMI

  • Normálna hmotnosť: BMI medzi 18,5 a 24,9 je považovaný za zdravý rozsah. Ľudia v tomto rozsahu majú najnižšie riziko vzniku zdravotných problémov súvisiacich s telesnou hmotnosťou, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka 2. typu a niektoré druhy rakoviny.

BMI nad normálny rozsah

  • Nadváha: BMI medzi 25 a 29,9 znamená zvýšené riziko vzniku zdravotných problémov. Je to signál, že človek by mohol profitovať z úpravy životného štýlu, ako je zdravšia strava a viac fyzickej aktivity.
  • Obezita: BMI 30 a viac je spojený s vyšším rizikom vážnych zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, vysoký krvný tlak, cukrovka 2. typu a niektoré druhy rakoviny. Obezita si často vyžaduje zásadnejšie zmeny v stravovaní a fyzickej aktivite a niekedy aj lekársku intervenciu.

BMI pod normálny rozsah

  • Podváha: BMI menej ako 18,5 môže naznačovať, že človek má príliš nízku telesnú hmotnosť, čo môže byť spojené s rôznymi zdravotnými problémami, ako je podvýživa, oslabený imunitný systém, anémia a problémy s kosťami (napr. osteoporóza).

Individuálne faktory

Aj keď BMI je užitočný ukazovateľ pre väčšinu ľudí, nemusí byť ideálny pre všetkých. Faktory ako vek, pohlavie, etnický pôvod, telesné zloženie (svalová vs. tuková hmota) môžu ovplyvniť to, čo je pre konkrétnu osobu zdravé. Napríklad športovci alebo ľudia s vysokým podielom svalovej hmoty môžu mať vysoký BMI, ale nízky podiel telesného tuku.

Pre najpresnejšie hodnotenie zdravotného stavu je preto dôležité brať do úvahy nielen BMI, ale aj iné ukazovatele, ako obvod pásu, pomer pásu k bokom, hladinu krvného cukru, krvný tlak a ďalšie faktory súvisiace so zdravím.

BMI_2.jpg

Má BMI svoje limity?

BMI má svoje výhody aj nevýhody, ktoré treba brať do úvahy pri jeho používaní.

Výhody BMI:

  • Jednoduchosť a dostupnosť: BMI je jednoduché vypočítať a nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie.
  • Rýchlosť: Výpočet BMI je rýchly a môže byť použitý na skríning veľkých populácií.
  • Štandardizácia: BMI poskytuje štandardizovaný spôsob, ako porovnávať hmotnosť a výšku medzi rôznymi ľuďmi a skupinami.

Ak poznáš svoje BMI, každý dobrý tréner alebo trénerka sa vie od neho odraziť, odporučiť ti ďalšie prospešné merania a na základe komplexného obrazu o tvojom tele ti vytvoriť tréningový plán na mieru.

Limity BMI:

  • Nezohľadňuje svalovú hmotu: BMI nerozlišuje medzi svalovou hmotou a tukom. Svalnatí ľudia môžu mať vysoké BMI, aj keď majú nízky podiel telesného tuku.
  • Rozdiely v telesnom zložení: Neberie do úvahy rozdiely v telesnom zložení medzi mužmi a ženami, alebo medzi rôznymi etnickými skupinami.
  • Vek: BMI nezohľadňuje vek. Starší ľudia môžu mať vyšší percentuálny podiel telesného tuku pri rovnakom BMI ako mladší ľudia.
  • Rozloženie tuku: Neberie do úvahy, kde je tuk v tele uložený. Tuk okolo brucha (viscerálny tuk) je rizikovejší pre zdravie než tuk uložený na bokoch alebo stehnách.

Kedy je BMI prospešné:

  • Skríning rizika: BMI je užitočný na identifikáciu ľudí s potenciálne nezdravou hmotnosťou, ktorí môžu byť vystavení zvýšenému riziku zdravotných problémov.
  • Verejné zdravie: V populačných štúdiách a na sledovanie trendov v hmotnosti a zdraví v rámci veľkých skupín ľudí.

Kedy BMI nie je prospešné:

  • Individuálna diagnóza: Pre jednotlivcov, najmä športovcov, tehotné ženy alebo starších ľudí nemusí byť BMI presný ukazovateľ zdravotného rizika.
  • Detailné hodnotenie zdravia: Ak je potrebné podrobnejšie a presnejšie hodnotenie telesného zloženia, je lepšie použiť iné metódy.

BMI je teda užitočný nástroj, ale mal by byť použitý s ohľadom na svoje obmedzenia a v kombinácii s ďalšími ukazovateľmi zdravia. Môžeš si teda vypočítať svoj vlastný BMI a naďalej pritom dodržiavať zdravý životný štýl, navštevovať svoje obľúbené fitness centrum a makať na svojich cieľoch. Pre viac zaujímavých článkov sleduj náš blog.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku