Aktuality

Povedz trikrát za sebou: spirulina, spirulina, spirulina. Táto modrozelená riasa s krkolomným názvom je bohatá na živiny a je vyhľadávaným doplnkom výživy. Čo všetko o nej ešte nevieš? Prečítaj si náš článok.

Čo je to spirulina?

Spirulina je modrozelená riasa, ktorá obsahuje vysoké množstvo bielkovín, vitamínov (najmä vitamín B12 a vitamíny skupiny B), minerálov (železo a magnézium) a antioxidantov. Ako doplnok výživy je obľúbená medzi ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o zdravú stravu a fitness.

Spirulina pochádza z prírodných vodných zdrojov, konkrétne zo sladkovodných aj slaných vodných plôch. Pôvodne sa vyskytovala v teplých, alkalických jazierkach a rybníkoch. Spirulina sa prirodzene vyskytuje alebo historicky vyskytovala v Afrike (jazero Čad), Mexiku (jazero Texcoco) a v Ázii, najmä v Číne a v Indii.

V súčasnosti sa spirulina komerčne pestuje v mnohých častiach sveta, vrátane USA, Thajska, Číny, Indie a ďalších krajín. Pestuje sa v kontrolovaných podmienkach v umelých jazierkach alebo nádržiach, aby sa zabezpečila čistota a kvalita produktu. Komerčné pestovanie umožňuje kontrolu nad kvalitou vody, obsahom živín a podmienkami rastu, čo je dôležité pre zabezpečenie vysokej kvality a bezpečnosti spiruliny ako výživového doplnku.

Aké sú účinky spiruliny?

Spirulina má niekoľko potenciálnych zdravotných výhod:

  • Podpora imunitného systému: Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha chrániť bunky pred poškodením.
  • Zlepšenie energie a vytrvalosti: Je bohatá na bielkoviny a vitamíny, čo podporuje energiu a vytrvalosť.
  • Detoxikácia: Pomáha čistiť telo od toxínov.
  • Podpora zdravia srdca: Môže znižovať hladinu cholesterolu a zlepšovať krvný tlak.

Spirulina sa zvyčajne konzumuje vo forme prášku, tabliet alebo kapsúl a môže sa pridávať do smoothie, džúsov alebo iných jedál.

Spirulina_ucinky_2.jpg

Ak cvičíš a rád by si medzi svoje výživové doplnky zaradil aj spirulinu, máme pre teba skvelú správu. Spirulina má totiž hneď niekoľko pozitívnych účinkov pre tých, ktorí pravidelne navštevujú fitness centrum.

  1. Zvýšenie výdrže a energie: Spirulina obsahuje vysoký obsah bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré môžu pomôcť zvýšiť energiu a vytrvalosť počas cvičenia.
  2. Podpora svalového rastu a regenerácie: Bielkoviny v spiruline sú dôležité pre rast a opravu tvojich svalov. Spirulina tiež obsahuje aminokyseliny, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín.
  3. Zníženie zápalu: Antioxidanty v spiruline, ako sú fykocyaníny, môžu pomôcť znížiť zápal a urýchliť regeneráciu po intenzívnom tréningu.
  4. Zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia: Spirulina môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo prispieva k lepšiemu kardiovaskulárnemu zdraviu a zvýšenej fyzickej výkonnosti.
  5. Podpora imunitného systému: Silný imunitný systém je dôležitý pre športovcov a športovkyne, aby sa vyhli chorobám a mohli nepretržite trénovať. Spirulina obsahuje živiny, ktoré podporujú imunitný systém.
  6. Zlepšenie trávenia a vstrebávania živín: Spirulina pomáha pri trávení a zlepšuje vstrebávanie živín, čo je dôležité pre optimálny výkon a regeneráciu.
  7. Detoxikácia: Spirulina pomáha odstraňovať toxíny z tela, čo je užitočné pre športovcov a športovkyne, ktorí sú vystavení oxidačnému stresu a toxínom z prostredia.

Konzumácia spiruliny pred alebo po tréningu môže pomôcť maximalizovať tieto výhody. Vždy je však dobré konzultovať akékoľvek nové doplnky výživy s odborníkom na výživu, lekárom, alebo skúseným trénerom a trénerkou, ktorí sa vyznajú v zdravej strave.

Aké sú nežiaduce účinky spiruliny?

Spirulina môže mať niektoré nežiaduce účinky, ak sa užíva v nadmerných množstvách alebo ak pochádza z nečistých, neoverených zdrojov. Medzi nežiaduce účinky patria napríklad alergické reakcie, gastrointestinálne problémy, rôzne interakcie s liekmi a v zriedkavých prípadoch zhoršenie funkcie pečene a obličiek.

Ak uvažuješ o zaradení spiruliny do svojho jedálnička, je dôležité kupovať ju od dôveryhodných výrobcov, ktorí testujú svoje produkty na čistotu a kvalitu. V prípade akýchkoľvek zdravotných problémov alebo pochybností je vhodné poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Aký je rozdiel medzi spirulinou a chlorellou?

A teraz skús trikrát za sebou povedať: spirulina a chlorella. Obe tieto mikroriasy sa používajú ako výživové doplnky, no majú niekoľko kľúčových rozdielov:

1. Pôvod a zloženie:

  • Spirulina: Je modrozelená riasa patriaca do rodu Cyanobacteria. Má špirálovitý tvar a rastie v sladkovodných aj slaných vodách.
  • Chlorella: Je zelená riasa patriaca do rodu Chlorophyta. Má guľovitý tvar a rastie prevažne v sladkých vodách.

2. Obsah živín:

  • Spirulina: Obsahuje vysoké množstvo bielkovín (asi 60-70 % sušiny), vitamínov B, železa, vápnika, magnézia a antioxidantov (ako je fykocyanín).
  • Chlorella: Tiež obsahuje vysoké množstvo bielkovín (asi 50-60 % sušiny), veľa chlorofylu, vitamínov (najmä vitamín A a B12), železa a omega-3 mastných kyselín. Je bohatá na nukleové kyseliny (RNA a DNA).

3. Stráviteľnosť a bunková stena:

  • Spirulina: Má tenkú a ľahko stráviteľnú bunkovú stenu, čo uľahčuje absorpciu živín.
  • Chlorella: Má hrubú a tvrdú bunkovú stenu, ktorá môže byť ťažšie stráviteľná. Na zlepšenie stráviteľnosti je často potrebné, aby bola mechanicky rozbitá alebo spracovaná.

4. Detoxikačné vlastnosti:

  • Spirulina: Má mierne detoxikačné účinky a môže pomáhať pri odstraňovaní toxínov z tela.
  • Chlorella: Má silné detoxikačné vlastnosti, najmä pokiaľ ide o ťažké kovy (ortuť a olovo). Je často odporúčaná na podporu detoxikácie.

5. Chlorofyl:

  • Spirulina: Obsahuje chlorofyl, ale v menšom množstve ako chlorella.
  • Chlorella: Je jedným z najbohatších zdrojov chlorofylu medzi všetkými známymi rastlinami a riasami.

6. Využitie v praxi:

  • Spirulina: Často sa používa na podporu energie, zvýšenie vytrvalosti, podporu imunitného systému a ako zdroj antioxidantov.
  • Chlorella: Často sa používa na detoxikáciu tela, podporu imunitného systému, zlepšenie trávenia a podporu celkového zdravia vďaka vysokému obsahu chlorofylu a nukleových kyselín.

Obidve riasy majú svoje jedinečné výhody a môžu byť súčasťou zdravej stravy a jedálnička, pričom výber medzi nimi závisí od tvojich konkrétnych potrieb a cieľov.

spirulina_1.jpg

Ako často užívať spirulinu?

Ak cvičíš, užívanie spiruliny si vždy prispôsob tréningovému režimu a individuálnym potrebám. Tu je niekoľko základných odporúčaní:

1. Dávkovanie:

  • Bežná odporúčaná denná dávka spiruliny sa pohybuje od 3 do 5 gramov. Ak trénuješ naozaj intenzívne, zvýš dávku na 6 až 8 gramov denne, v závislosti od potrieb a tolerancie.
  • Dávku si môžeš rozdeliť na niekoľko menších dávok počas dňa (napr. ráno a pred/po tréningu).

2. Časovanie:

  • Pred tréningom: Užívanie spiruliny asi 30 až 60 minút pred tréningom ti pomôže zvýšiť energiu, vytrvalosť a znížiť únavu počas cvičenia.
  • Po tréningu: Užívanie spiruliny po tréningu podporí regeneráciu svalov a zníži zápal.

3. Forma:

  • Spirulina je dostupná v rôznych formách, vrátane prášku, tabliet a kapsúl. Prášok môže byť zmiešaný s vodou, džúsom, smoothie alebo pridaný do jedla.
  • Tablety a kapsuly sú pohodlné a ľahko sa užívajú, ale je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie.

4. Kombinácia s inými potravinami:

  • Spirulinu môžeš kombinovať s inými zdravými potravinami pre zvýšenie jej účinkov. Pridaj si ju napríklad do smoothie s ovocím a zeleninou a získaš aj ďalšie vitamíny a minerály.
  • Môžeš si ju tiež pridať do proteínových nápojov pre zvýšenie príjmu bielkovín.

5. Hydratácia:

  • Celkovo by si mal počas dňa piť dostatok vody. Ak užívaš spirulinu, tak o tom viac, pretože ti pomôže pri detoxikácii a zlepší trávenie.

6. Konzistentnosť:

  • Pre dosiahnutie najlepších výsledkov užívaj spirulinu pravidelne a konzistentne ako súčasť denného režimu.

Začni s nižšou dávkou a postupne ju zvyšuj, aby si videl, ako tvoje telo reaguje. Ak máš akékoľvek zdravotné problémy alebo užívaš lieky, konzultuj užívanie spiruliny s lekárom alebo odborníkom na výživu. Inak si užívaj skvelý tréning vo svojej obľúbenej posilňovni a nezabudni čítať aj naše ďalšie skvelé články na blogu.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku