Aktuality

Cvičenie s vlastnou váhou, známe tiež ako kalistenika, je jedným z najstarších a najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť silu, vytrvalosť a flexibilitu bez potreby špecializovaného vybavenia. Pojem kalistenika pochádza z gréckych slov „Kalos“, čo znamená krása a „Stenos“, čo sa prekladá ako sila. Tento prístup k tréningu využíva hmotnosť vlastného tela na prekonanie odporu a posilnenie svalov, čo umožňuje cvičiť kdekoľvek (napríklad na workoutovom ihrisku) a kedykoľvek.

Cviky s vlastnou váhou / Kalistenika

Kalistenika zahŕňa širokú škálu cvikov, ktoré využívajú len váhu vášho tela. Medzi základné cviky patria:

  • Kľuky (push-ups): Posilňujú hornú časť tela, vrátane hrudníka, ramien a tricepsov.
  • Drepy (squats): Zameriavajú sa na nohy a spodnú časť tela, posilňujúc kvadricepsy, hamstringy a gluteály.
  • Zhyby (pull-ups): Skvelé pre rozvoj sily chrbta, ramien a bicepsov.
  • Angličáky (burpees): Kombinujú silu a kardio prvky, zlepšujú kondíciu a vytrvalosť.
  • Doska (plank): Efektívny cvik na posilnenie jadra (core), stabilizáciu a rovnováhu.

Výhody cvičenia s vlastnou váhou

Cvičenie s vlastnou váhou prináša mnoho výhod:

  • Flexibilita a prístupnosť: Nevyžaduje žiadne vybavenie, takže môžeš cvičiť kdekoľvek – doma, vonku, či dokonca na dovolenke.
  • Celotelový tréning: Väčšina cvikov s vlastnou váhou zapája viacero svalových skupín naraz, čo zvyšuje efektivitu tréningu.
  • Zlepšenie funkčnej sily: Kalistenika napodobňuje prirodzené pohyby tela, čo pomáha zlepšiť silu, ktorá je užitočná v každodennom živote.
  • Minimalizácia rizika zranení: Bez záťaže, ako sú činky alebo stroje, je riziko zranenia menšie, najmä ak cvičíš správnou technikou.
  • Vytrvalosť a kondícia: Cviky s vlastnou váhou môžu byť prispôsobené na zlepšenie kardiovaskulárnej kondície, ako aj svalovej vytrvalosti.

V čom sa gymu nevyrovnajú?

Napriek mnohým výhodám cvičenie s vlastnou váhou má aj svoje obmedzenia:

  • Limitovaný progresívny odpor: S vlastnou váhou môže byť náročné dosiahnuť rovnakú úroveň progresívneho odporu, ako je to možné pri práci s činkami alebo strojmi.
  • Obmedzené možnosti izolácie svalov: Ak je tvojim cieľom špecifické zameranie na určité svalové skupiny, stroje a činky v posilňovni môžu byť efektívnejšie.
  • Dosiahnutie maximálnej hypertrofie: Pre pokročilých športovcov môže byť náročné dosiahnuť maximálny svalový rast len s použitím vlastnej váhy, pretože telo si postupne zvykne na záťaž.

Kalistenika verzus silový tréning

Kalistenika aj silový tréning sú obe fantastické tréningové metódy, takže ak uprednostňuješ jednu pred druhou, nerobíš nič zle. Ale ak máš konkrétne ciele, možno budeš chcieť prispôsobiť svoj tréning tak, aby si ich splnil. Ak je tvojim cieľom:

Hypertrofia

Ak je tvojim cieľom vybudovať mohutné paže alebo impozantný, vytesaný hrudník, potom môže byť pre teba užitočnejšie cvičiť buď s činkami alebo strojmi. To neznamená, že nemôžeš budovať svaly pomocou kalisteniky, určite môžeš a budeš, ale cvičenie so závažiami ti uľahčí izoláciu a cielenie na konkrétne svalové skupiny.

Ak je tvojim cieľom cielená hypertrofia, zdvihnutie páru závaží ti umožní posunúť svalovú skupinu bližšie k zlyhaniu, a teda zvýšiť pravdepodobnosť, že naberieš na veľkosti v tejto špecifickej oblasti. Tú istú svalovú skupinu možno dokážeš dotlačiť k zlyhaniu pomocou kalistenických cvičení, len odpor má tendenciu byť nižší a zapája sa viac svalov. Kalistenické cvičenia treba zväčša robiť do zlyhania, aby sa dostavil daný efekt.

Sila

Stačí sa pozrieť na to, akí bláznivo silní a štíhli sú gymnasti. Oni sú dôkazom, že krásne silné a svalnaté telo sa dá dosiahnuť pomocou cvikov s vlastnou váhou. Avšak rovnako krásne sa dá budovať sila aj v posilňovni. V posilke sme v kontrolovanom prostredí, kde si vieme presne zmerať, akú váhu si na činku nakladáme a sledovať tak svoj progres.

Na druhej strane človek, ktorý vie dvihnúť relatívne veľkú hmotnosť na mŕtvom ťahu je možno neschopný spraviť drep na jednej nohe bez závažia. Kalistenika je v tomto prípade skvelým ukazovateľom sily vo vzťahu k telesnej hmotnosti.

Spaľovanie kalórií

Vzpieranie môže prispieť k celkovému úbytku hmotnosti, ale ak naozaj chcete znížiť svoje kilogramy, odporúčame vám zvoliť si kalisteniku. Všetky silové tréningy, či už ide o zdvíhanie závažia alebo telesnej hmotnosti, prispejú k tvojmu dennému výdaju kalórií, ale tréningy s telesnou hmotnosťou majú tendenciu používať vysoké rozsahy opakovaní, čo môže zvýšiť celkový energetický výdaj z tréningu.

Dá sa vystavať kompletný tréningový plán bez činiek a strojov?

Áno, je možné vystavať kompletný tréningový plán bez činiek a strojov. Kľúčom je zameranie sa na rôzne pohybové vzory a zapojenie celého tela:

  • Tlakové cviky: Ako sú kľuky a variácie kľukov (napr. na úzke ruky, s vyvýšenými nohami).
  • Ťahové cviky: Ako sú zhyby, inverzné príťahy (rows) na bradlách alebo hrazde.
  • Nohy a spodná časť tela: Drepy, výpady, bulharské drepy.
  • Core cvičenia: Dosky, bočné dosky, horolezci (mountain climbers), nožničky.
  • Kardio: Angličáky, skákanie cez švihadlo, beh na mieste.

Takýto plán dokáže pokryť všetky hlavné svalové skupiny a zlepšiť celkovú kondíciu, silu a vytrvalosť.

vlastna vaha 2.jpg

Tipy na konkrétne cviky

  1. Kľuky s rôznymi šírkami rúk: Meniť šírku rozmiestnenia rúk na posilnenie rôznych častí hrudníka a ramien.
  2. Pistol squats (drep na jednej nohe): Výzva pre dolné končatiny a rovnováhu.
  3. Inverzné príťahy (rows): Skvelý cvik na rozvoj sily chrbta bez použitia činiek.
  4. Horolezci (mountain climbers): Kombinujú kardio a posilnenie core, pričom zvyšujú tepovú frekvenciu.
  5. Angličáky: Celotelové cvičenie, ktoré kombinuje silu, vytrvalosť a kardiovaskulárnu kondíciu.

Záver

Cvičenie s vlastnou váhou je efektívnym a prístupným spôsobom, ako dosiahnuť silu, kondíciu a zlepšiť celkovú telesnú zdatnosť. Aj keď sa v určitých aspektoch nevyrovná tréningu v posilňovni, ponúka mnoho výhod, vrátane flexibility a zlepšenia funkčnej sily. S trochou kreativity a správnym plánovaním si môžeš vytvoriť kompletný tréningový plán, ktorý ti pomôže dosiahnuť tvoje fitness ciele.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku