Aktuality

Keď v roku 1965 tím vedcov na Floridskej univerzite vyvinul prvý izotonický nápoj, nazval ho „Gatorade“ – podľa futbalového tímu Florida Gators. Položili tak základy pre celú kategóriu športových nápojov, ktoré dnes pijeme pri akýchkoľvek intenzívnych športových aktivitách. Robíme však dobre?

Čo je to izotonický nápoj?

Izotonické nápoje sú typ nápojov špeciálne vyvinutých pre potreby športovcov. Obsahujú podobnú koncentráciu rozpustených látok, najmä solí a cukrov, ako má krvná plazma. To znamená, že ich osmotický tlak je takmer rovnaký ako osmotický tlak telesných tekutín, čo umožňuje ich rýchle vstrebávanie v tráviacom trakte.

Tieto nápoje sú určené na rýchle doplnenie tekutín, elektrolytov (napríklad sodíka, draslíka, chloridu) a energie (prostredníctvom sacharidov), ktoré sa strácajú pri intenzívnom cvičení alebo fyzickej námahe. Izotonické nápoje sú obzvlášť vhodné pre športovcov, ktorí potrebujú udržať hydratáciu a výkonnosť počas dlhšieho trvania športovej aktivity.

izotonicky napoj_1.jpg

Izotonické nápoje vs tie ostatné

Okrem izotonických nápojov poznáme ešte hypotonické a hypertonické športové nápoje. Navzájom sa od seba líšia v koncentrácii rozpustených látok (najmä solí a cukrov) a ich účinku na tvoje telo.

1. Izotonický nápoj:

Koncentrácia: Má podobnú koncentráciu rozpustených látok ako krvná plazma, čo znamená, že osmotický tlak je rovnaký alebo veľmi podobný.

Účel: Izotonické nápoje sú určené na rýchle doplnenie tekutín, elektrolytov a energie počas fyzickej aktivity. Sú ideálne pre športovcov, ktorí potrebujú udržať hydratáciu a doplniť stratené látky počas cvičenia alebo po ňom.

Vstrebávanie: Rýchlo sa vstrebávajú do tela, čo umožňuje efektívnu rehydratáciu a doplnenie energie.

2. Hypertonický nápoj:

Koncentrácia: Má vyššiu koncentráciu rozpustených látok ako krvná plazma, čo znamená, že osmotický tlak je vyšší.

Účel: Hypertonické nápoje sa zvyčajne používajú na doplnenie glykogénových zásob po cvičení alebo na doplnenie energie v prípadoch, keď telo potrebuje veľké množstvo kalórií. Môžu obsahovať vyšší obsah cukru alebo iných sacharidov.

Vstrebávanie: Vzhľadom na vyššiu koncentráciu sa hypertonické nápoje vstrebávajú pomalšie a môžu na krátku dobu spôsobiť dehydratáciu, ak sa konzumujú bez súčasného doplnenia vody.

3. Hypotonický nápoj:

Koncentrácia: Má nižšiu koncentráciu rozpustených látok ako krvná plazma, čo znamená, že osmotický tlak je nižší.

Účel: Hypotonické nápoje sú určené na rýchlu rehydratáciu bez veľkého dodania energie. Sú ideálne pre športovcov, ktorí potrebujú rýchlo doplniť stratené tekutiny bez nadmerného príjmu cukrov alebo kalórií.

Vstrebávanie: Vstrebávajú sa rýchlejšie ako izotonické a hypertonické nápoje, pretože majú nižšiu koncentráciu rozpustených látok, čo umožňuje telu rýchlejšie prijímať tekutiny.

Kedy ich piť?

Izotonické nápoje: Počas a po fyzickej aktivite na udržanie hydratácie, doplnenie elektrolytov a energie.

Hypertonické nápoje: Po fyzickej aktivite alebo pri extrémnom výdaji energie na doplnenie glykogénu a kalórií.

Hypotonické nápoje: Pred alebo počas kratšieho alebo menej intenzívneho cvičenia, keď je potrebná rýchla rehydratácia bez výrazného prísunu energie.

Izotonický nápoj vs hydratácia a regenerácia

Ak pravidelne makáš v posilňovni, či už sám alebo pod dohľadom skúsených trénerov a tréneriek, izotonický nápoj ti pomôže pri hydratácii a regenerácii prostredníctvom niekoľkých kľúčových mechanizmov:

1. Rýchle vstrebávanie tekutín

Izotonické nápoje majú koncentráciu rozpustených látok (najmä solí a cukrov), ktorá je veľmi podobná koncentrácii telesných tekutín, ako je krvná plazma. Táto podobnosť umožňuje, aby sa tekutiny z izotonického nápoja rýchlo vstrebávali cez steny tráviaceho traktu do krvného obehu. To zabezpečuje efektívne doplnenie stratených tekutín, čo je kľúčové pre udržanie hydratácie počas fyzickej námahy.

2. Doplnenie elektrolytov

Pri fyzickej aktivite, najmä v horúcich podmienkach, telo stráca elektrolyty, ako sú sodík, draslík, vápnik a horčík, prostredníctvom potenia. Tieto elektrolyty sú dôležité pre správnu funkciu svalov, nervov a pre udržiavanie rovnováhy tekutín v tele. Izotonické nápoje obsahujú tieto elektrolyty, čím pomáhajú obnoviť ich hladiny v tele, predchádzajú svalovým kŕčom a zlepšujú celkovú výkonnosť.

3. Dodanie energie

Izotonické nápoje obsahujú jednoduché sacharidy, ako je glukóza, ktoré poskytujú rýchlo dostupnú energiu pre svaly. To je obzvlášť dôležité počas dlhších alebo intenzívnych tréningov, keď telo vyčerpáva svoje zásoby glykogénu (energetická rezerva uložená v svaloch a pečeni). Dopĺňanie energie pomáha predchádzať únave a zlepšuje výdrž.

4. Podpora regenerácie po cvičení

Po fyzickej námahe je dôležité rýchlo obnoviť stratené tekutiny, elektrolyty a energiu. Izotonické nápoje podporujú rýchlu rehydratáciu a obnovu elektrolytov, čo je kľúčové pre urýchlenie regenerácie svalov a celkovú obnovu organizmu. Okrem toho, doplnenie sacharidov pomáha obnoviť zásoby glykogénu v svaloch, čo je nevyhnutné pre ďalšiu fyzickú aktivitu.

5. Prevencia dehydratácie a svalových kŕčov

Dostatok tekutín a elektrolytov je kľúčový pre udržanie rovnováhy tekutín v tele a prevenciu dehydratácie, ktorá môže viesť k zníženiu výkonnosti, únave a dokonca ku kolapsu. Izotonické nápoje pomáhajú udržiavať túto rovnováhu, čo znižuje riziko svalových kŕčov a iných problémov spojených s dehydratáciou.

V skratke, izotonické nápoje poskytujú komplexnú podporu pre telo počas fyzickej aktivity aj po nej, čím zlepšujú hydratáciu, výkon a urýchľujú proces regenerácie.

izotonicky_Napoj_3.jpg

Izotonické nápoje a deti

Ak sa dieťa zúčastňuje intenzívnych športových aktivít, najmä v horúcom počasí, môže byť izotonický nápoj užitočný na rýchle doplnenie stratených tekutín a elektrolytov. To môže byť obzvlášť dôležité pri dlhšie trvajúcom cvičení alebo športových podujatiach. Vo všeobecnosti však platí, že pre deti je najlepšia voda, ktorá im aj pri športe poskytne dostatočnú hydratáciu, dodá energiu a doplní potrebné látky.

Ak dieťa nevykonáva žiadny šport a pije izotonické nápoje, môže to viesť k nadmernému príjmu cukrov, čo zvyšuje riziko zubného kazu a obezity.

Izotonické nápoje v praxi

Ako športovec a športovkyňa by si mal po izotonickom nápoji ideálne siahnuť počas intenzívneho cvičenia alebo inej aktivity, v horúcich alebo vlhkých podmienkach, ale takisto pri dlhodobom cvičení s vysokou intenzitou.

Izotonické nápoje sú skvelé aj po cvičení na rýchlu regeneráciu, ale hodia sa aj pri dlhodobom cestovaní, pri práci v náročných podmienkach, alebo jednoducho po dlhom a náročnom dni v práci. Existuje veľké množstvo značiek a nápoje sú dostupné vo všetkých možných obchodoch vrátane potravín a drogérií. Neboj sa, máš si z čoho vyberať. Ak ťa náš článok zaujal, množstvo ďalších nájdeš na našom blogu.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku