Aktuality

Prichádza obdobie tepla a určite sa uľaví aj nášmu telu, pokiaľ mu pripravíme niečo ľahšie na trávenie. Tofu je v tomto prípade skvelou voľbou, nielen z pohľadu výživy ale aj dopadu na životné prostredie. Priprav si s nami 3 jednoduché recepty z tofu, ktoré sú jednoduché, vyvážené a nezaberú ti veľa času. Ak chceš poznať 8 dôvodov, prečo si tofu zamilovať, prečítajte si náš starší článok.

Chrumkavé teriyaki tofu

recepty z tofu 1.jpg

Ingrediencie (2 porcie):

  • Tofu 2x (naturálne/ lahôdkové/ údené alebo podľa preferencií)
  • Ryža jasmínová alebo basmati 140g
  • Kukuričný škrob 1-2 PL
  • Sójová omáčka 40g
  • Jarná cibuľka
  • Brokolica 200g
  • Olej
  • Voda
  • Hnedý cukor 25g
  • Ryžový ocot
  • Sezamový olej

Postup:

  1. Začneme tým, že si osušíme tofu kuchynskou utierkou. Poriadne naňho zatlačíme, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny. Ak by sme tento krok vynechali, tofu by nebolo vo výsledku tak chrumkavé.
  2. Následne si tofu nakrájame na kocky, plátky alebo iný požadovaný tvar. Trošku ho pokvapkaj sójovou omáčkou, pridaj kukuričný škrob a zamiešaj.
  3. Pridaj trochu oleja na panvici, nahrej ho a pridaj tofu. Opekaj ho, kým nebude zo všetkých strán naozaj chrumkavé.
  4. Kým sa tofu opečie, priprav si teriyaki omáčku. Zmiešaj 30g sójovej omáčky, 100ml vody, 25g cukru, ½ polievkovej lyžice ryžového octu a ½ polievkovej lyžice kukuričného škrobu.
  5. Keď je tofu chrumkavé, premiešaj si teryiaki omáčku a nalej ju do panvice. Na miernom plameni to spolu chvíľu povar. Ak by omáčka nezhustla dostatočne, môžeš ešte pridať trochu škrobu ale pridávaj ho rozmiešaný v troche vody, aby ti nevznikli hrudky.
  6. Priprav si ryžu podľa návodu.
  7. Priprav si brokolicu na pare.
  8. Podávaj v miske v zložení ryža, brokolica a teryiaki tofu. Na záver môžeš na ozdobenie použiť jarnú cibuľku a sezam.

Tipy na zlepšenie

Toto jedlo je ideálne aj v prípade, že si varíte jedlo dopredu na niekokoľko dní alebo do “krabičiek”. Pripravené tofu ti vydrží aj 4 dni takže neváhaj striedať jedlá, nemusíš jesť to isté jedlo 2 alebo 3 dni po sebe.

Bežné sójové omáčky obsahujú relatívne vysoký obsah soli - 16g na 100ml. Ak máš problém s vysokým tlakom alebo si jednoducho iba strážiš svoj príjem soli, na trhu existujú sójové omáčky so zníženým obsahom soli - cca 9g na 100ml.

Ak by si chcel/a verziu bez oleja, tofu môžeš pokojne aj upiecť na sucho v rúre namiesto smaženia na panvici.

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

  • Kalórie: 670 kcal
  • Sacharidy: 78g
  • Bielkoviny: 34g
  • Tuky: 23g
  • Vláknina: 5g

Mac & cheese s tofu

recepty z tofu 2.jpg

Môže to znieť zvláštne ale pridaním tofu do tohto jedla sa jeho chuť takmer vôbec nezmení ale získame ním hodnotné bielkoviny navyše. Takže trošku odvahy a poď ho vyskúšať s nami!

Ingrediencie (2 porcie):

  • Cestoviny - kolienka 160g
  • Strúhaný cheddar 60g
  • Naturálne tofu 180g
  • Mlieko 100ml
  • Maslo 20g
  • Cesnak

Postup:

  1. Daj variť cestoviny do osolenej vody.
  2. Vymixuj si mlieko s tofu a cesnakom.
  3. Keď budú cestoviny uvarené, zlej prebytočnú vodu a nechaj ich v hrnci. Pridaj vymixovanú zmes, cheddar a maslo. Poriadne to premiešaj, nech sa všetky zložky roztopia a spoja.
  4. Podávame hneď, cestoviny môžeme ozdobiť bylinkami - napríklad pažítkou.

Tipy na zlepšenie

Toto jedlo obsahuje iba zanedbateľné množstvo vlákniny. Skús si k nemu prichystať jednoduchý zeleninový šalát a pokryješ aj svoje vlákninové potreby na deň.

Ak ti ostane porcia mac and cheese, skús pri jej zohrievaní pridať trochu mlieka alebo vody a poriadne zamiešaj. Pomôže ti to nadobudnúť pôvodnú konzistenciu jedla.

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

  • Kalórie: 650 kcal
  • Sacharidy: 64g
  • Bielkoviny: 32g
  • Tuky: 28g
  • Vláknina: 3g

Raňajkové burrito

recepty z tofu 3.jpg

Tento raňajkový recept ti dobre poslúži, ak zažívaš pri svojich raňajkách nudu a striedaš stále tie isté recepty. Raňajkové burrito pripravíš celkom rýchlo, môžeš v ňom obmieňať ingrediencie a dá sa pripraviť aj na deň dopredu.

Ingrediencie (1 porcia):

  • Wrap 1 ks
  • Tofu lahôdkové 100g
  • Zemiaky 100g
  • Červené fazuľky v náleve 50g
  • Špenát 20g
  • Cibuľa 1ks
  • Cesnak 1 strúčik
  • Šampiňóny 50g
  • Lahôdkové droždie 1 PL
  • Soľ a čierne korenie
  • Salsa alebo kečup 20g
  • Olivový olej 1 PL

Postup:

  1. Na panvicu si daj olivový olej a opeč na ňom najprv nakrájanú cibuľu a neskôr pridaj aj pretlačený cesnak.
  2. Pridaj nastrúhaný zemiak nahrubo a šampiňóny. Dus, kým nie sú zemiaky mäkké.
  3. V medzičase si môžeš pripraviť tofu. Zabaľ ho do kuchynskej utierky a vytlač z neho prebytočnú šťavu. Následne ho nakrájaj na drobné kúsky.
  4. Keď máme zemiaky mäkké, pridaj tofu, fazuľky, lahôdkové droždie, kečup, soľ a korenie. Dobre premiešaj a nechaj spolu dusiť približne 5 minút.
  5. Na záver pridaj špenát a nechaj ho len zvädnúť.
  6. Wrap naplníš zmesou, zatočíš a necháš trochu zapiecť na panvici. Aby ti burrito držalo, skús ho zatočiť podľa tohto videonávodu.

Tipy na zlepšenie

K burritu si môžeš dať trochu kyslej smotany alebo guacamole. Treba však myslieť na to, že tieto vylepšenia pridávajú na celkovej kalorickej hodnote jedla.

Použitú zeleninu v recepte môžeš jednoducho obmieňať podľa toho, čo máš aktuálne doma. Raňajkové burrito je veľmi flexibilné jedlo a bude chutiť rovnako dobre, ak zemiaky nahradíš napríklad cuketou, mrkvou, paprikou alebo baklažánom.

Ak ťa nebaví robiť si každý deň čerstvé raňajky, môžeš si pripraviť raňajkové burritá rovno dve a to druhé zabalíš do alobalu na iný deň.

Nutričné hodnoty na 1 porciu:

  • Kalórie: 620 kcal
  • Sacharidy: 69g
  • Bielkoviny: 30g
  • Tuky: 23g
  • Vláknina: 9g
Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku