Aktuality

Každé moderné fitnescentrum je nimi vybavené. Ak ich správne zaradíš do tréningu, stanú sa multifunkčné stroje tvojím skvelým a verným pomocníkom. Na čo všetko by si si mal dať pri tréningu na strojoch pozor?

Aký je význam strojov na cvičenie?

Niekto je zástancom cvičenia s vlastnou váhou (kalistenika), iný preferuje najmä klasické, dnes už azda „old school“ cvičenie s činkami, a pre niekoho sú stroje na cvičenie základom celého tréningu. A vieš čo? Všetky prístupy sú dobré, pokiaľ ti prinášajú želané výsledky a dokážeš ich efektívne skombinovať.

Keď v roku 1857 švédsky lekár, mechanik a priekopník modernej posilňovacej technológie Gustav Zander zostrojil prvý mechanický stroj na podporu zdravotných a rehabilitačných cieľov, zrejme mu ani len nenapadlo, že o viac ako 150 rokov budú podobné stroje vládnuť fitness centrám po celom svete.

Práve Zanderove mechanizmy možno považovať za predchodcov dnešných moderných strojov na cvičenie, pretože rozvíjali základný princíp odporového tréningu a zameriavali sa na izolované svalové skupiny, podobne ako dnešné stroje v posilňovniach. Aký je teda ich hlavný význam?

Stroje na cvičenie v posilňovni slúžia na niekoľko účelov, ktoré môžu zlepšiť kvalitu tvojho tréningu:

  1. Bezpečnosť a kontrola pohybu: Stroje ťa často vedú v presne definovaných pohyboch, čím znižujú riziko nesprávnej techniky a zranení, najmä u začiatočníkov.

  2. Izolácia svalových skupín: Na rozdiel od jednoručiek alebo nakladacích činiek ti stroje umožňujú zamerať sa na konkrétne svaly bez toho, aby vyžadovali veľkú stabilizáciu inými svalmi, čo je vhodné pre izolované cvičenia.

  3. Jednoduchosť použitia: Pre ľudí, ktorí nemajú veľa skúseností s tréningom, sú stroje zvyčajne intuitívne a ľahko použiteľné. Napriek tomu ti najmä zo začiatku odporúčame využiť služby profesionálneho trénera alebo trénerky, ktorý ti ukáže ako jednotlivé stroje fungujú a ako na nich cvičiť bez akéhokoľvek rizika zranenia.

  4. Prístup pre všetky vekové skupiny a úrovne fitness: Keďže stroje poskytujú stabilitu, sú vhodné aj pre starších ľudí, začiatočníkov alebo tých, ktorí sa zotavujú zo zranení.

  5. Pohodlie a rýchla zmena záťaže: Stroje zvyčajne umožňujú rýchlu zmenu váh, čo šetrí čas a uľahčuje plynulý tréning bez veľkých časových prestojov.

Stroje na cvičenie majú svoje nesporné výhody, pre komplexný tréning ti však odporúčame kombinovať ich s voľnými váhami, aby si zapojil aj stabilizačné svaly a zlepšil celkovú funkčnú silu a koordináciu.

stroje_na_cvicenie_1.jpg

Kedy cvičiť na strojoch?

Cvičiť na strojoch vo svojom obľúbenom fitness centre by si mal najmä vtedy, keď môžeš využiť ich špecifické benefity, ktoré ti voľné váhy alebo cvičenia s vlastnou váhou neponúkajú. Ak máš kvalitného trénera, ten bude najlepšie vedieť, kedy a ako zapojiť stroje do tvojho tréningu.

1. Začiatočníci alebo menej skúsení cvičenci

Stroje vedú pohyb v presne definovanom rozsahu, čo pomáha začiatočníkom naučiť sa základné pohyby a techniku bez rizika nesprávneho prevedenia. To je dôležité najmä pri silových cvičeniach, kde je technika kľúčová.

2. Rehabilitácia alebo zotavenie sa po zranení

Po zranení môže byť potrebné zamerať sa na konkrétnu svalovú skupinu, ktorá potrebuje posilniť, bez toho, aby si príliš zaťažoval iné svaly alebo kĺby. Stroje umožňujú presne túto izoláciu a znižujú riziko ďalšieho zranenia.

3. Izolácia špecifických svalových skupín

Ak je tvojím cieľom zamerať sa na rozvoj konkrétnych svalov (napr. biceps, triceps, kvadricepsy), stroje sú ideálne, pretože minimalizujú zapojenie stabilizačných svalov a umožňujú presné zacielenie na konkrétne partie.

4. Maximálna bezpečnosť pri vysokých záťažiach

Pri tréningu s ťažkými váhami môžu byť stroje bezpečnejšou voľbou, najmä ak nie je po ruke tréningový partner alebo tréner. Napríklad na leg presse alebo smithovej mašine môžeš dvíhať vysoké záťaže bez rizika, že ťa váha „zasekne“, ako by sa mohlo stať pri drepovaní s činkou.

5. Zjednodušenie a rýchlejšie tréningové tempo

Stroje ti umožňujú rýchlejšiu zmenu záťaže, čo šetrí čas pri prechode z jedného cviku na druhý. To môže byť užitočné najmä pri kruhovom tréningu alebo v situáciách, keď si obmedzený časom.

6. Starší ľudia alebo osoby so zníženou mobilitou

Stroje jednoducho poskytujú stabilitu. Pre starších ľudí alebo osoby so slabšími stabilizačnými svalmi môžu stroje znížiť riziko zranení a zlepšiť ich schopnosť bezpečne cvičiť.

7. Únava po náročnom tréningu s voľnými váhami

Ak sú svaly po ťažkom tréningu s činkami alebo vlastnou váhou už unavené, môže byť efektívne dokončiť tréning na strojoch, kde je menej potrebné zapojenie stabilizačných svalov a technická náročnosť je nižšia.

Celkovo sú stroje výborným nástrojom na špecifické účely, ako je zlepšenie bezpečnosti, izolácia svalov a efektívnosť tréningu. Pre komplexný a vyvážený rozvoj sily a funkčnosti by si ich však mal doplniť aj inými formami cvičenia.

stroje_na_cvicenie_3.jpg

Najčastejšie chyby pri cvičení na strojoch

Pri cvičení na strojoch v posilňovni sa často stávajú chyby, ktoré môžu znížiť efektivitu tréningu alebo viesť k zraneniam. Tu sú najčastejšie chyby, ktorým by si sa mal pri tréningu vyhnúť:

1. Nesprávne nastavenie stroja

Nesprávna výška sedadla, rukovätí alebo opory môže viesť k zlému vykonaniu cviku a zbytočnému zaťaženiu kĺbov. Pred každým cvičením si stroj nastav podľa svojej výšky a anatómie. Správne nastavenie zabezpečí, že svaly zapojíš správne.

2. Príliš veľké váhy

Cvičenie s príliš veľkou váhou často vedie k zlej technike a nadmernému stresu na kĺby, čo môže spôsobiť zranenia. Zvoľ váhu, ktorá ti vykonávať pohyby plynule a s dobrou technikou. Je lepšie mať menšiu váhu s dobrou technikou, než príliš veľkú váhu s rizikom zranenia.

3. Rýchle a nekontrolované pohyby

Vykonávanie cvikov rýchlo, bez kontroly nad pohybom, obmedzuje zapojenie svalov a zvyšuje riziko zranení. Dbaj na kontrolované a pomalé pohyby v celom rozsahu pohybu. Zameraj sa na precítenie každého opakovania a nevyužívaj zotrvačnosť.

4. Zanedbávanie techniky

Hoci sú to „len“ stroje, aj pri nich potrebuješ správnu techniku. Nesprávna technika často spôsobuje, že cvičenie má minimálny efekt na cieľové svaly a môže nadmerne zaťažovať kĺby alebo chrbticu. Pred začiatkom cvičenia si over správnu techniku daného cviku. Ak si si nie istý, požiadaj o pomoc niektorého z trénerov, ktorí sú nablízku.

5. Zameranie sa len na stroje

Toto sme spomínali už vyššie. Zameriavanie sa iba na stroje môže viesť k obmedzenému rozvoju stabilizačných svalov, čo môže negatívne ovplyvniť funkčnú silu a koordináciu. Kombinuj stroje s voľnými váhami alebo vlastnou váhou, aby si rozvíjal celkovú silu a stabilitu.

6. Nesprávne držanie tela

Nesprávne držanie tela, ako napríklad prehnutie chrbta alebo zlé postavenie bedier, môže spôsobiť nerovnomerné zaťaženie svalov a kĺbov. Aj pri cvičení na strojoch udržuj správnu polohu tela počas celého cviku, napríklad chrbticu v neutrálnej polohe, nohy pevne na zemi a ramená uvoľnené.

Aké stroje si zaobstarať domov?

Ak si práve zariaďuješ svoju domácu posilňovňu, tu je pár tipov na stroje, ktoré sa ti do nej môžu hodiť.

1. Multifunkčné posilňovacie stroje (domáce posilňovne)

Výhody: Tieto stroje kombinujú viaceré cviky na jednom zariadení (napr. bench press, drep, príťahy, leg press, bicepsové a tricepsové cviky). Sú vhodné pre ľudí, ktorí chcú robiť komplexný silový tréning a nemajú priestor na veľa rôznych zariadení.

Ideálne pre: Kompletné celotelové tréningy a zameranie na rôzne svalové skupiny bez potreby viacerých strojov.

Náklady a priestor: Väčšie počiatočné investície a viac priestoru potrebného na inštaláciu.

2. Bežecký pás alebo eliptický trenažér

Výhody: Ideálne na kardio tréning, zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia a spaľovanie tukov. Bežecké pásy a eliptické trenažéry umožňujú cvičenie pri rôznych intenzitách a zameriavajú sa na kondíciu.

Ideálne pre: Kardio cvičenia a vytrvalostný tréning.

Náklady a priestor: Vyššie náklady a potrebný priestor, najmä pre bežecké pásy.

3. Veslovací trenažér

Výhody: Veslovacie stroje sú skvelé pre celotelové cvičenie, ktoré zapája viaceré svalové skupiny súčasne (chrbát, ramená, nohy). Poskytujú kvalitný kardio a zároveň silový tréning.

Ideálne pre: Kardio, zlepšenie vytrvalosti, posilnenie hornej aj dolnej časti tela.

Náklady a priestor: Stredne vysoké náklady, stroje zaberajú viac priestoru.

Sme presvedčení, že doma toho vôbec nepotrebuješ veľa. Stačí ti vlastná váha, 5-6 funkčných cvikov, odhodlanie a pravidelnosť. Strojov na cvičenie si do sýtosti môžeš užiť práve v posilňovni, kde máš na to ideálne podmienky aj priestor. Zaujal ťa náš článok? Klikni na náš blog a prečítaj si aj ďalšie.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku