Aktuality

Vybehnúť na čerstvý vzduch a poriadne si zamakať s vlastnou váhou na ihrisku so zvláštnou spleťou kovových konštrukcií. Workoutové ihriská sa tešia stále väčšej obľube aj u tých, ktorí na posilňovňu nedajú dopustiť. Prečítaj si, prečo sú také populárne a inšpiruj sa našimi tipmi na skvelé cviky.

Čo je to workout ihrisko?

Ako už samotný názov napovedá, workoutové ihrisko je špeciálne navrhnutý priestor určený na vonkajšie cvičenie, kde sú nainštalované rôzne fitness zariadenia a pomôcky na posilňovanie a zlepšovanie fyzickej kondície. Tieto ihriská sú často vybavené nasledujúcimi prvkami:

  • Hrazdy a bradlá: Umožňujú rôzne druhy cvičení na posilnenie hornej časti tela, ako sú zhyby, kliky a dipy.
  • Lavičky a plošiny: Vhodné na cvičenia s vlastnou váhou, ako sú skracovačky, kliky alebo step-upy.
  • Fitness stroje: Na niektorých workoutových ihriskách nájdeš aj stroje na cvičenie, ktoré využívajú telesnú hmotnosť na odpor, napríklad stroje na trénovanie nôh alebo chrbta.
  • Stabilizačné prvky: Napríklad rôzne typy plošín a laniek, ktoré zlepšujú rovnováhu a koordináciu.
  • Crossfitové vybavenie: Boxy na skákanie, medicinbaly, laná a ďalšie nástroje na intenzívne cvičenie (tieto pomôcky sú väčšinou súčasťou súkromných workoutových ihrísk, ktoré patria k väčším fitness centrám).

Workout ihriská sú navrhnuté tak, aby ich mohli využívať ľudia všetkých vekových kategórií a úrovní fyzickej zdatnosti. Sú populárne najmä v mestských parkoch a športových areáloch, pretože poskytujú prístupné miesto na cvičenie na čerstvom vzduchu.

Hlavné výhody workoutového ihriska

Každý, kto si bol na nejakom workoutovom ihrisku zacvičiť, ihneď pochopí ich výhody. Medzi tie najväčšie patria:

  • Dostupnosť a bezplatnosť: Workoutové ihriská sú často verejné a bezplatné, čo ich robí prístupnými pre širokú verejnosť bez ohľadu na finančné možnosti.

  • Cvičenie na čerstvom vzduchu: Cvičenie vonku má mnoho výhod vrátane zlepšenia nálady, zníženia stresu a zvýšenia motivácie vďaka príjemnému prostrediu, v ktorom sa ihrisko nachádza.

  • Komplexné cvičenie: Rôznorodé zariadenia umožňujú vykonávať celý rad cvikov, ktoré zahŕňajú kardiovaskulárne tréningy, silové cvičenia, flexibilitu a rovnováhu.

  • Spoločenský aspekt: Workoutové ihriská sú miestom, kde sa môžu ľudia stretávať, socializovať a cvičiť spolu, čo podporuje komunitu a motiváciu.

  • Variabilita a všestrannosť: Široká škála dostupných pomôcok a náradí umožňuje prispôsobiť tréning individuálnym potrebám a cieľom, či už ide o začiatočníka alebo pokročilého športovca.

  • Inšpirácia a motivácia: Vidiac iných ľudí cvičiť môže byť motivujúce a inšpirujúce. To ti môže pomôcť udržať disciplínu a záujem o pravidelné cvičenie.

  • Fyzické a mentálne zdravie: Pravidelné cvičenie na workoutovom ihrisku prispieva k celkovému fyzickému zdraviu, zlepšeniu sily, vytrvalosti a flexibility. Okrem toho má pozitívny vplyv na mentálne zdravie, znižuje stres a úzkosť.

  • Vhodné pre všetky vekové skupiny: Workoutové ihriská sú navrhnuté tak, aby ich mohli používať ľudia všetkých vekových kategórií, od detí až po seniorov.

Tieto výhody robia workoutové ihriská atraktívnymi pre širokú škálu ľudí, čím prispievajú k ich rastúcej popularite nielen v mestských oblastiach, ale už aj na dedinách.

wrokout ihrisko_1.jpg

Workoutové ihrisko vs fitness centrum

Nech už cvičíš kdekoľvek, je to skvelé. Dôležité je, že sa pravidelne hýbeš a užívaš si to. Či už makáš vo fitness centre pod dohľadom trénerov, navštevuješ workoutové ihrisko vo svojom okolí, alebo spájaš obidve tieto možnosti, nič tým nemôžeš pokaziť.

Workoutové ihriska majú množstvo výhod a za tradičnými fitness centrami zaostávajú len minimálne:

  • Ochrana pred počasím: Workoutové ihriská sú, prirodzene, vonku, čo znamená, že cvičenie môže byť ovplyvnené nepriaznivým počasím (dážď, sneh, extrémne teploty). V zime sa teda určite radšej uchýliš do príjemného fitka.

  • Rozmanitosť vybavenia: Fitness centrá majú často širšiu škálu vybavenia a špecializovaných strojov. Ak vyhľadávaš práve tie, workoutové ihrisko nebude pre teba.

  • Profesionálne vedenie: Fitness centrá poskytujú služby osobných trénerov a tréneriek, ktorí môžu ponúknuť odborné poradenstvo, individuálne tréningové plány a dohľad nad správnou technikou cvičenia. Ak sa ešte necítiš na samostatný tréning pod holým nebom, skús radšej fitko.

  • Komfort a zázemie: Fitness centrá ponúkajú šatne, sprchy, sauny a ďalšie zázemie, ktoré zvyšuje komfort a pohodlie po tréningu. Ak ti nič z tohto nechýba, s chuťou vybehni na najbližšie workoutové ihrisko a daj si tréning svojho života.

Workoutové ihriská ti poskytujú skvelú možnosť na vonkajšie cvičenie, ale pre tých, ktorí hľadajú širšiu škálu vybavenia, odbornú podporu a komfort, môžu byť fitness centrá vhodnejšou voľbou.

workout ihrisko_2.jpg

Tréning na workout ihrisku

Na workoutovom ihrisku spoľahlivo precvičíš celé telo a dovolíme si tvrdiť, že je to úplne iná svalovka, ako keď cvičíš so závažiami alebo na strojoch vo fitku. Cvičenie s vlastnou váhou dokonca aj získalo vlastné pomenovanie – kalistenika. Viaceré cviky, ktoré nižšie odporúčame, ctia zásady kalisteniky. Vyber si tie, ktoré ti najviac vyhovujú a vystavaj si tréning snov.

  • Zhyby na hrazde (Pull-ups): Vynikajúce cvičenie na posilnenie hornej časti tela, najmä chrbta a bicepsov. Zhyby môžeš cvičiť na široko, na úzko, podhmatom alebo nadhmatom. Skombinuj, čo ti najviac vyhovuje.

  • Dipy (Dips): Dipy sú skvelé na triceps, hrudník a ramená. Každé lepšie workoutové ihrisko má bradlá, tak šup-šup do toho!

  • Kliky (Push-ups): Klasické cvičenie na posilnenie hrudníka, ramien a tricepsov. Môžeš ich vykonávať na rovnej zemi alebo na zvýšených plochách ihriska.

  • Drepy (Squats): Základné cvičenie na posilnenie nôh a zadku. Drepy môžeš variovať pridaním skokov (jump squats) alebo skús drep na jednej nohe (pistol squats).

  • Plank: Plank je skvelé cvičenie na posilnenie jadra. Môže sa vykonávať na zemi alebo na lavičke pre zvýšenie náročnosti.

  • Skákanie na lavičku (Box Jumps): Väššina workoutových ihrísk má aj lavičky. Môžeš ich využiť na oddych, alebo na tento cvik. Skoky na zvýšenú plochu sú skvelé na zlepšenie sily a výbušnosti dolných končatín.

  • Visenie na hrazde (Dead Hang): Jednoduché visenie na hrazde posilňuje úchop a podporuje zdravie ramien.

  • Toes to Bar: Cvik na posilnenie jadra, pri ktorom dvíhaš vystreté nohy až k hrazde, na ktorej visíš. Ak ich nevládzeš zdvihnúť až k hrazde, stačí, keď ich zdvihneš do pravého uhla. Prípadne dvíhaj len kolená k hrudi. Toľko možností!

  • Výdrž na bradlách (L-sit): Výdrž v pozícii L na bradlách je skvelé cvičenie na posilnenie jadra a ramien.

Tieto cviky sú základom efektívneho tréningu na workoutovom ihrisku a poskytnú ti komplexné zlepšenie fyzickej kondície. Dajú sa ľahko prispôsobiť rôznym úrovniam fyzickej zdatnosti a môžeš ich kombinovať do rôznych tréningových rutín, či už trénuješ vonku alebo vo fitku.

Ak sú teda tvoje možnosti (finančné, časové alebo iné) obmedzené a máš niekde blízko workout ihrisko, neváhaj a vyraz ho otestovať. Garantujeme ti, že tam nebudeš jediný. Pre viac skvelých článkov klikni na náš blog.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku